Scooter

Hoe scooter praktijklessen je voorbereiden op specifieke CBR-examen situaties

Het hebben van een goede rijschool kan je enorm helpen met het behalen van je scooterpraktijkexamen. Lees hier hoe de lessen jou voorbereiden op specifieke examen situaties.

Welke situaties komen terug in het scooterpraktijkexamen en hoe word je hierop voorbereid?

Tijdens het praktijkexamen voor je scooter kun je eigenlijk altijd wel een paar dingen standaard verwachten. Zo weet je zeker dat je aan het begin van het examen theoretische vragen krijgt over de scooter. Daarna rijd je een route door verschillende verkeerssituaties. Denk hierbij aan snelle wegen met bochten en langzame, drukke verkeerssituaties. Hier word je in de praktijklessen goed op voorbereid. Hieronder lichten we de drie belangrijkste aspecten van het scooterpraktijkexamen toe:

Technische kennis van de scooter

Het begin van het scooterpraktijkexamen bestaat altijd uit een vraag over de scooter zelf. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “Waar dient het ventieldopje voor?” of “Hoe controleer je het profiel van je banden?”. Vaak zijn deze vragen goed te beantwoorden wanneer je al geslaagd bent voor het scootertheorie-examen. Mocht je de vraag niet goed beantwoorden, dan zal je niet per direct zakken. Bij een twijfelachtige rit kan dit echter wel de doorslag geven tussen slagen of zakken.

De rijlesinstructeurs bereiden je hierop voor door regelmatig met de vragen te oefenen. Het aantal mogelijke vragen is gelukkig niet zo groot. Een scooter heeft immers niet veel knoppen en onderdelen, waardoor de vragen goed voor te bereiden zijn. Omdat instructeurs dagelijks met examens te maken hebben, kunnen zij goed inschatten welke vragen je waarschijnlijk krijgt.

Beheersing van de scooter

Op het examen is het belangrijk om aan de examinator te laten zien dat jij de scooter goed onder controle hebt. Hij of zij zal daarom een route uitkiezen waarin jij kunt laten zien dat je behoorlijk kunt scooter rijden. Denk hierbij aan 50-kilometerwegen, bochten en rotondes. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd op de scooter zit en goed inleunt bij de bochten. Zelfverzekerdheid is cruciaal om de scooter onder controle te houden en om te laten zien dat jij het rijbewijs AM verdient.

Je rijlesinstructeur bereidt je hier goed op voor. Hij of zij weet precies welke routes mogelijk gereden kunnen worden en zorgt ervoor dat je deze allemaal al een keer hebt geoefend. Je rijdt bekende examenroutes, waardoor je niet verrast zult worden tijdens het praktijkexamen. De routes waarop je je beheersing moet tonen, ken je dus al goed. Appeltje-eitje!

Moeilijke verkeerssituaties

Tijdens het examen kom je zoveel mogelijk in drukke en uitdagende verkeerssituaties terecht. Denk hierbij aan stoplichten, stopborden, rotondes, kruispunten en woonwijken. Dit doet het CBR om te testen of je zowel de scooter onder controle hebt als de verkeersregels goed kent.

De rijlessen van TurboScooby zijn grotendeels hierop gebaseerd. In veel gevallen zijn de routes tijdens het examen hetzelfde of sterk vergelijkbaar. De moeilijke verkeerssituaties die je zult tegenkomen, worden daarom tijdens de lessen al uitvoerig geoefend. Instructeurs weten door hun ervaring precies welke situaties vaak terugkomen.

Ook is de examenroute van tevoren redelijk in te schatten. Dit komt doordat bepaalde aspecten altijd terug moeten komen, en de route hier dus naartoe zal leiden. Voor elke CBR-locatie verschilt dit, maar als voorbeeld nemen we het CBR in Zoetermeer of Den Haag. Wanneer je in Zoetermeer afrijdt, begin je bij het CBR op een industrieterrein. Tijdens je examen moet je laten zien dat je zowel drukke als rustige situaties onder de knie hebt. Je kunt er dus vanuit gaan dat je vanaf het industrieterrein richting de woonwijken of het stadscentrum zult rijden.

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

scooter rijbewijs rijswijk

Welke verzekering heb je nodig voor een scooterrijbewijs?

Scooter rijbewijs Delft

Hoeveel rijlessen heb je nodig voor je scooterrijbewijs?Â